- Duitse kakkerlak (Blattella germanica L.)
- Oosterse kakkerlak (Blatta orientalis L.)
- Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana L.)
- Bruinband kakkerlak (Supella supelfectilium Ser.)
Kakkerlakken zijn lichtschuwe insecten. Leven in warme, vochtige
schuilhoeken waar voldoende voedsel aanwezig is: grote keukens en
opslagplaatsen in zieken-/bejaardentehuizen, kazernes, restaurants,
cafetaria’s, bakkerijen, bierbrouwerijen, levensmiddelen- en industriële
bedrijven (fabrieken), aan boord van schepen, in vliegtuigen, zwembaden
(overdekt), dierentuinen e.d.
Kakkerlakken komen zodra het donker wordt uit hun schuilplaatsen
tevoorschijn en gaan op zoek naar voedsel. Schade door directe vraat is
niet groot, belangrijker is de verontreiniging van voedsel door hun
uitwerpselen, lege huidjes en dode kakkerlakken. Verontrustender nog dan
schade aan levensmiddelen is het gevaar voor de volksgezondheid door
het overbrengen, cq. verspreiden van ziekten.
Eenmaal binnenshuis verplaatsen kakkerlakken zich langs
verwarmingsbuizen en door intern transport zeer snel door een geheel
gebouw.
Door hun bijzondere lichtschuwheid, worden zij meestal pas opgemerkt
wanneer zij in grote aantallen aanwezig zijn; besmetting van het gehele
gebouw is dan dikwijls niet uitgesloten.
Een oppervlakkige behandeling, met een gel en/of vloeibare
insecticide alleen is dan niet voldoende; een grondige, systematische
aanpak is de enige mogelijkheid om het ongedierte te bestrijden.